petak, 3. srpnja 2009.

Nešto o fibromijalgiji¨?

Od fibromijalgije češće obolijevaju žene

Bolest od koje pati svaki peti Evropljanin
To je poseban oblik reumatizma, karakteriziran difuznim bolovima i brojnim bolnim tačkama po tijelu...

Fibromijalgija znači bolnost vezivnoga tkiva i mišića. To je poseban oblik reumatizma, karakteriziran difuznim bolovima i brojnim bolnim tačkama po tijelu. Može se manifestirati kao ukočenost zglobova, bolnost u tkivima oko zgloba, mišićima, ligamentima, hvatištima tetiva, potkožnom tkivu, pri čemu nema znakova upale.

Uredni nalazi

Laboratorijski i rendgenski nalazi su uredni. Fibromijalgija nije progresivna bolest te ne dovodi do invaliditeta, ali je stanje hronično, bol prisutna većinu vremena, što negativno utječe na funkcioniranje na radnom mjestu i porodici.

Ova promjena ima brojne simptome, ali ne ostavlja organska oštećenja na mišićima i zglobovima i ne ugrožava život. Reumatski simptomi kao bol, ukočenost, osjećaj otoka zglobova, prisutni su u 98 posto bolesnika.

Broj bolnih mjesta može varirati i iznositi od 4-33 (prosječno 12 bolnih mjesta), dok tegobe mogu trajati nekoliko mjeseci do nekoliko godina (za postavljanje dijagnoze simptomi moraju biti prisutni neprekidno tri mjeseca).

U ranoj fazi fibromijalgija izgleda kao želatinasta masa i ne može se otkriti dodirom. Vremenom se pretvara u čvorić koji se nalazi u samom mišiću i osjeća se pod prstima. Ovaj čvorić narušava elastičnost mišića, pa čak i pokret.

Žene s fibromijalgijom sklonije su premenstrualnom sindromu i često imaju bolne menstruacije i bolan spolni odnos. Utvrđeno je i da od fibromijalgije više obolijevaju žene nego muškarci, kao i da je period adolescencije najčešće vezan za nastanak ove bolesti.

Najnovija istraživanja pokazuju da u ovom trenutku svaki peti Evropljanin ima fibromijalgiju. Dijelovi tijela u kojima se najčešće javlja jesu prednja i zadnja strana vrata, lopatična regija, ramena, kukovi, lakatni i koljeni zglob, nadlaktnim mišićima ruke, kao i pripojnim dijelovima lakta.

Razlog nastanka ove bolesti je nepoznat. Ukoliko se posumnja na oboljenje, postoje standardni pregledi koji mogu otkriti bolest u ranoj fazi. Ipak se smatra da je stres glavni uzrok nastanka fibromijalgije.

Kod liječenja je bitno naglasiti da bolesnik sam sebi može puno pomoći, uz primjenu lijekova i fizikalne terapije. Lijekovi za fibromijalgiju su analgetici, antidepresivi, mišićni relaksansi, neki antiepileptici.

Fizikalna terapija

Samopomoć podrazumijeva smanjenja stresa, osiguranje dobrog sna i odmora tokom dana, provođenje svakodnevnih vježbi. Važno je koristiti tzv. zdravu prehranu, bogatu vitaminima, mineralima i žitaricama. Izbjegavati konzumiranje alkohola i cigareta te smanjiti unos kofeina, posebno prije spavanja.

U liječenju se primjenjuju fizikalne procedure koje pomažu oslobađanje od bolova. Koriste se analgetici koji se elektroforezom ili sonoforezom unose na bolno mjesto.

Osim terapije analgeticima, kompletna fizikalna medicina i aparati koji se primjenjuju dovode do povećanja protoka krvi kroz bolnu regiju čime se smanjuje bol i pomaže se metabolizmu da izbaci nagomilane štetne materije koje su neposredni izazivači bola, odnosno svih ostalih tegoba. Posebno značajno mjesto imaju akupunktura i masaža.

Nereumatski simptomi

Nereumatski simptomi prisutni su u 90 posto bolesnika - hronični umor, glavobolja, razdražljivost (anksioznost), poremećaji sna, gubitak raspoloženja, periodično sindrom podražajnih crijeva, otežano i površno disanje, pritisak u grudima, iznenadno nepravilno lupanje srca, česta potreba za mokrenjem i bolnost u području mokraćnog mjehura.

Nema komentara:

Objavi komentar